Hlavní stránka Blog Novinky Jak vyměnit stěrače?

Jak vyměnit stěrače?

01. 02. 2023
|
|
Kategorie Novinky
V závislosti na ujetých kilometrech a intenzitě používání vozu by se měly stěrače měnit jednou nebo i dvakrát ročně. Jak to udělat sám? Ostatně na trhu je k dispozici mnoho různých typů úchytů, což komplikuje výběr správných lišt stěračů. Navrhujeme, jak si nové stěrače pohodlně koupit a jednoduše namontovat sami.

Za posledních 100 let ušel automobilový průmysl dlouhou cestu a prakticky každý prvek automobilu prošel mnohokrát radikálními změnami. Mezi všemi autodíly jsou bezesporu kuriozitou stěrače. Kousek gumy na rameni, který klouže po povrchu okna auta, aby z něj smetla přebytečnou vodu, když prší. Přes dlouhou historii a jednoduchou konstrukci stěrače nebylo dodnes vynalezeno nic účinnějšího. Je tedy jedno, zda v městském autě z doby před 30 lety nebo v nejmodernějším sporťáku je za viditelnost přes čelní sklo zodpovědný kus gumy. Jedním z lidí, kteří se zasloužili o vynález stěračů, je Polák Józef Hofmann.

Pro svou nekomplikovanou konstrukci a konstrukci, která se v průběhu let nezměnila, je stěrač mnoha řidičů podceňován. To je chyba, protože odvádí velmi tvrdou a zodpovědnou práci, zajišťuje viditelnost a tím i bezpečnost při jízdě v nejtěžších povětrnostních podmínkách. Jak dlouho tedy stěrače vydrží? Jak poznat opotřebované stěrače a kolik stojí výměna stěračů v autě? Odpovědi níže!

Jak poznat opotřebované stěrače?
Jak dlouho vydrží stěrače auta? To je jistě otázka, kterou si řidiči často kladou, zejména na podzim a v zimě, kdy je nejčastěji využíváme. Časté srážky nebo námraza, která se hromadí na čelním skle, vyžadují účinnost stěračů a zajišťují nám dobrou viditelnost při jízdě autem. Jak často je tedy vůbec nutné měnit lišty stěračů?

Životnost stěračů závisí především na podmínkách, ve kterých s vozem jezdíme, a také na ujetých kilometrech, které svým vozem ročně ujedeme. Lišty stěračů v kabrioletu, který používáme jen v létě a na víkendové výlety, budou správně fungovat mnohem déle než ve služebním kombíku, který ročně najezdí desítky tisíc kilometrů bez ohledu na počasí. Místo toho, abychom se zamýšleli nad tím, jak dlouho stěrače vydrží, bychom si měli raději odpovědět na otázku, jak opotřebované stěrače poznat. Tím, že budeme schopni posoudit, zda stěrače fungují správně, budeme schopni samostatně určit, zda je čas na jejich výměnu za nové či nikoliv.

Jak poznáte, že je potřeba vyměnit stěrače?
  • Neodstraňují účinně vodu ze skla a zanechávají šmouhy.
  • Během provozu vydávají nepříjemné zvuky.
  • Jejich pohyb po skle není plynulý, ale prudký.

Nedostatečnou účinnost stěračů lze zaznamenat pouhým okem. Pokud při dešti vodu ze skla neodstraňují, ale naopak ji otírají o povrch a zanechávají mokré šmouhy, jsou s největší pravděpodobností opotřebované a lze je vyměnit za nové.

Lišty stěračů vyrobené z pryže se časem opotřebovávají, poškozují nebo tvrdnou, což může způsobit nejen horší výkon, ale i nefunkčnost. Hovoříme o hlasitém a skokovém pohybu stěračů po povrchu, který naznačuje, že guma, ze které jsou lišty stěračů vyrobeny, již není dostatečně měkká, a tudíž špatně přilne ke sklu.

Kolik stojí výměna stěračů auta?
Instalace lišt stěračů je opravdu snadná a kolik stojí výměna stěračů ve vašem autě závisí na tom, kolik utratíte za jejich nákup. Kolik stojí dobré stěrače a na co si dát při výběru pozor? Základní otázkou - kromě vhodného výběru uchycení a délky lišt - je volba typu stěračů. Můžeme si vybrat z:
  • tradiční (kloubové) lišty
  • ploché lišty (nekloubové)
  • hybridní stěrače.

Jednotlivé typy stěračů se liší svou konstrukcí, z nichž zvláštní pozornost si zaslouží ploché stěrače - díky jejich konstrukci lépe přilnou k oknu vozu, což se následně promítne do lepší účinnosti. Ploché stěrače jsou také aerodynamičtější, takže budou lépe fungovat při cestování v dešti po dálnici nebo rychlostní silnici.

Doporučení výrobci autostěračů jsou: Bosch, Valeo, Oximo, Profipower.
 
Autor článku
MROAUTO.CZ AUTODÍLY
Mroauto.cz je český obchod s autodíly. Obsah Blogu vychází ze zkušenosti automechaniků a zákazníků e-shopu a ze znalostí expertů a odborných prodejců autodílů. Nepřesnosti nebo dotazy směřujte na info@mroauto.cz