Hlavní stránka Blog Novinky Černý motorový olej těsně po výměně - je to normální?

Černý motorový olej těsně po výměně - je to normální?

31. 01. 2023
|
|
Kategorie Novinky
Podle zažitého názoru černá barva motorového oleje znamená, že je připraven k výměně. Mezitím barva oleje ne vždy naznačuje jeho opotřebení. Navíc ztmavnutí oleje může být známkou jeho účinnosti, nikoli špatné kvality. Jakou barvu by měl mít motorový olej a proč může časem ztmavnout? Vysvětlujeme, jaké mohou být příčiny rychlého zčernání oleje hned po výměně.

Vrátíte se z servisu po olejovém servisu a zjistíte, že motorový olej je černý. První myšlenka je, že nepoctivá dílna použila nekvalitní olej, nebo ještě hůř, olej nebyl měněn vůbec. Černý olej na měrce však nemusí nutně znamenat podvod nebo chybu. Černění olejem je přirozený proces a stojí za to vědět, co je za něj zodpovědné. Jaký by měl být olej po výměně?

Jaké jsou funkce oleje v motoru?
Motorový olej je často nazýván mazivem, a proto jej mnoho lidí ztotožňuje pouze s touto rolí. Je však vhodné vědět, že kromě ropné báze z rafinované ropy nebo zemního plynu má obohacující přísady, které hrají další role. Jedná se o různé typy přísad, např. detergenty a dispergátory. Ovlivňují celkové základní číslo TBN, což je pufr, který neutralizuje kyseliny vznikající při spalování paliva.

K čemu potřebujete aditiva? Umožňují motorovému oleji nejen mazat kovové části motoru, ale také:
  • zabránit korozi
  • vyčistit motor od částic sazí
  • zabraňuje tvorbě uhlíkových usazenin
  • udržujte motor v čistotě
  • snížit třecí odpor
  • zajistit rovnoměrnou viskozitu v různých podmínkách
  • chrání před příliš rychlou oxidací oleje
  • zlepšit startování studeného motoru
  • zabránit natržení olejového filmu

Motorový olej se navíc podílí na chlazení motoru, utěsnění spalovacích prostorů a odhlučnění agregátu. Pouhá přítomnost oleje v olejové vaně tedy nestačí – musí být také kvalitní. Výměna oleje každých 10-15tis. km je nejlepší způsob, jak udržet motor v dobré kondici.

Jakou barvu by měl mít motorový olej?
Čerstvý motorový olej má obvykle slámovou nebo jantarovou barvu. Je také průhledný, takže jeho přítomnost na měrce hned po výměně oleje je někdy těžké postřehnout. Postupné tmavnutí oleje přesto nepřekvapí a po nějakém tuctu kilometrů může olej získat tmavou barvu. To je patrné zejména v případě dieselových motorů, kde černý olej nepřekvapí. Jiná situace je v případě benzínových motorů a těch na LPG, kde i po ujetí 15-20 tis.km. km olej může mít světlou barvu. Vysoká průhlednost oleje obvykle svědčí o dobrém stavu benzínového motoru, ale ne vždy. Měli byste se obávat, že hned po výměně oleje zjistíte černý motorový olej?

Proč motorový olej tmavne?
Než vysvětlím, jaký by měl být olej po výměně oleje, stojí za zmínku, proč olej tmavne. Zčernání oleje není překvapivé a nemusí to vždy znamenat, že je opotřebovaný. Tmavá barva je způsobena částicemi vznikajícími při spalování oleje, které se dostávají do klikové skříně a tím i do olejové vany. Když se saze dostanou do oleje, rozpouštějí je dispergátory a zabraňují tvorbě hustších frakcí, tedy karbonových usazenin, které ulpívají na součástech motoru.

Nejvýraznější je to u vznětového motoru, který produkuje největší množství pevných částic. Na druhou stranu je olej v benzinových motorech mnohem čistší, zvláště v těch, které pohánějí autoplyn. Tmavá barva oleje ukazuje na účinnost přísad, které udržují motor čistý. Postupem času je koncentrace sazí příliš vysoká a motorový olej je třeba vyměnit za čerstvý, proto jsou důležité pravidelné servisní prohlídky. To však neznamená, že světlá barva oleje svědčí o jeho dobrém stavu. Sloučeniny síry a nečistoty přítomné v palivu nemusí nutně vést ke ztmavnutí oleje a stejně spotřebovávají aditiva TBN. Aby se zabránilo převládání kyselých frakcí v oleji, musí být alkalické číslo udržováno na vhodné úrovni.

Může být olej po výměně černý?
Ve většině případů si čerstvé mazivo po výměně oleje zachová svou zářivou barvu po delší dobu. Jak dlouho trvá, než motorový olej zčerná, závisí na: na typu motoru (diesel vs. benzín), kvalitě použitého paliva nebo stavu motoru. Jednotka spalující olej, kde pístní kroužky nejsou těsné a vedou k profukování, zoxiduje olej rychleji než plně funkční motor. Kvalita oleje ovlivňuje také rychlost spotřeby oleje. Nekvalitní přísady do oleje se mohou jednoduše rychleji opotřebovat.

Nemělo by se však vyvozovat, že černý olej bezprostředně po výměně naznačuje použití špatného oleje nebo opotřebení motoru. V mnoha případech je to způsobeno prostým faktem: čerstvý olej se mísí s tím starým. Pokud byl dříve použit minerální olej s vysokou viskozitou, nemusí být vždy možné motor zcela vypustit. Proto je dobré použít proplach motoru, který rozpustí starý olej a pomůže motor vyčistit. Černý olej po opláchnutí je nejlepším důkazem účinnosti přípravku.

V některých případech může rychlé zčernání oleje také naznačovat ... vysokou účinnost čisticích přísad. To se často stává po použití kvalitního syntetického oleje. Rozpouští usazeniny a usazeniny sazí nahromaděné v motoru, které rychle zčernají. Tento efekt je samozřejmě výhodný, protože zabraňuje poškození motoru. Pak se vyplatí další výměnu oleje trochu urychlit a těsně před ní zvážit použití proplachu.

K2 Motor Flush, 250ml
balení 250 ml, během 5 minut se rozpustí i nejstarší kaly, sedimenty a jiné nečistoty v systému mazání motoru; obnovuje plný tok olejových kanálů https://www.mroauto.cz/cs/hledani/1/9/t371/cistici-prostredek-na-motory/k2/t371/1470680

Liqui Moly Proplach Motoru, 300ml
balení 300ml, čistění vnitřku motoru před výměnou motorového oleje. Obsah dózy 300 ml stačí pro olejovou náplň motoru středně velkého vozidla.
https://www.mroauto.cz/cs/hledani/1/9/2640/cistici-prostredek-na-motory/liqui-moly/2640/444646

TEC2000 Výplach motoru, 375ml
Profesionální výplach motoru pro benzínové i dieselové motory.
Při správné aplikaci pomáhá:
odstranit usazeniny ve vnitřním prostoru motoru včetně drážek pístních kroužků
ztišit a čistit hydraulická zdvihátka
chránit motor během čištění vysoce kvalitními mazacími komponenty
zajistit, že NOVÝ OLEJ se aplikuje do ČISTÉHO motoru a nedochází k jeho prvotnímu znečištění
lze použít též k čištění převodovek, rozvodovek a hydraulických systémů
https://www.mroauto.cz/cs/katalog/univerzalni-dily/pripravky-tec-2000/tec-2000-engine-flush/tec-2000/tec-2000ef/2155/10124707


Čisticí a antikorozní vlastnosti motorového oleje jsou stejně důležité jako jeho mazací vlastnosti, proto se vyplatí nezapomínat na jeho pravidelnou výměnu. Kromě toho věnujte pozornost třídám kvality oleje, v souladu s ACEA, normami API a individuálními požadavky výrobců automobilů. Spoléhat se pouze na viskozitu oleje nestačí k výběru správného maziva. Podrobné informace o typu oleje naleznete v servisní knížce vozu.

 
Autor článku
MROAUTO.CZ AUTODÍLY
Mroauto.cz je český obchod s autodíly. Obsah Blogu vychází ze zkušenosti automechaniků a zákazníků e-shopu a ze znalostí expertů a odborných prodejců autodílů. Nepřesnosti nebo dotazy směřujte na info@mroauto.cz